Естонски кораб е поредната жертва на войната в Украйна

0
985

Естонски товарен кораб потъна вчера край главното черноморско пристанище на Украйна Одеса, часове след като бангладешки кораб беше ударен от бомба/ракета в пристанище, разположено на изток от Одеса, подчертавайки нарастващите опасности за търговското корабоплаване след руската инвазия на Украйна, съобщиха западни медии.

Удареният кораб „HELT“. Снимка: Vista Shipping Agency AS

Няколко корабни компании спряха плаванията си до засегнатите черноморски пристанища и украински терминали, като застрахователните премии за пътувания нараснаха експоненциално в последно време. Три търговски кораба са били жертви на снаряди от 24 февруари насам.

Прочети още: Молдовски кораб е ударен с две ракети в украински териториални води (ВИДЕО)

Удареният кораб е „HELT“ (IMO 8402589 ), плаващ под флага на Маршаловите острови, опериран от естонската компания Vista Shipping Agency AS. След инцидента са спасени двама души, според информацията на морските служби на Украйна.

Точната локация на инцидента

Точната локация на инцидента

Двама души са били в спасителен сал в морето, а четирима остават в неизвестност, съобщи пред Ройтерс Игор Илвес, управляващ директор на Vista Shipping Agency на базирания в Талин мениджър. Илвес каза, че вероятно корабът е ударил мина. Илвес добави още, че екипажът се състои от един руски гражданин, четирима украинци и един беларус.

Центърът за корабоплаване на НАТО изпрати предупреждение в сряда, в което се казва, че съществува изключително висок риск от съпътстващи щети върху цивилното корабоплаване, особено в северозападната част на Черно море и която включва мини.

Прочети още: Русия отряза достъпа на украинската армия до Азовско море

Гражданското корабоплаване многократно е било помолено да бъде предпазливо и в повишена бойна готовност в зоната на военни действия. Това идва, след като украинските въоръжени сили в крайна сметка обвиниха руския Черноморски флот, че използва цивилни кораби като жив щит.

Прочети още: Международните банки прекратяват отдаването на кредити на руски морски компании

Leave a reply