Заместник-изпълнителният директор на Международната асоциация на морските университети (IAMU) – капитан д.п. Юсуке Море, посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, това съобщи Морско училище в официалния си сайт.

Повод за визитата бе обсъждане на подкрепа от страна на IAMU за Морско училище във връзка с обучението на украински студенти.

Още в първите дни на войната в Украйна началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, обяви, че студенти от украинските университети, които след плавателни стажове и практики не могат да се върнат в родината си заради военните действия там, могат да продължат обучението си във ВВМУ. Във връзка с това и преподаватели от Одеската морска академия вече имат готовност да преподават в Морско училище във Варна.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси около XXII Генерална асамблея на IAMU, която трябва да се проведе през октомври в Батуми, Грузия.

Морско училище е члeн на IAMU от 2004 г. и оттогава играе водеща роля за развитието на организацията. В продължение на два последователни мандата (2012-2014 и 2014-2016), ВВМУ бе и като регионален представител на Регион Европа. През 2017 г. флотската Алма матер бе и домакин на XVIII Генерална асамблея на IAMU.

Източник: www.naval-acad.bg

Leave a reply