Бълкер е значително повреден след сблъсък с LNG танкер край Гибралтар (СНИМКИ)

0
1852

Кораб за насипни товари претърпя значителни щети и е частично потънал след сблъсък с кораб за втечнен природен газ край бреговете на Гибралтар. Инцидентът се е случил в понеделник, предадоха gcaptain.com.

Направена проверка на кораба за насипни товари OS 35 потвърди пробойна в средата на кораба с размери приблизително 10 метра на 4 метра от десния борд на съда.

Всички членове на екипажа са на борда и корабът е останал стабилен през нощта според актуална информация от пристанищните власти на Гибралтар от вторник сутринта. Плавателният съд е на котва край Каталонския залив от източната страна на Иберийския полуостров. Сблъсъкът се е случил в залива на Гибралтар/Алхесирас, от западната страна на полуострова, докато OS 35 е маневрирал, за да излезе от него.

По LNG танкерът „Adam LNG“ няма значителни щети. Корабът не е претърпял проникване на вода.

Пристанищните власти на Гибралтар са изпратили два влекача и три сервизни кораба на мястото на инцидента. Пристанището на Алхесирас също е готово да се включи в операцията, ако е необходимо.

Създадена е организация за предотвратяването на нефтен разлив от пострадалия кораб, съобщиха от пристанищните власти.

„Специализиран екип от морски спасители от Холандия е пристигнал в Гибралтар рано във вторник следобед (29.9.2022), за да извърши пълна оценка на щетите“, допълниха от държавната администрация.

Съобщава се, че OS 35 превозва товар от стоманени пръти и има над 400 тона гориво на борда.

Снимки: Coastal Shipping Magazine

Leave a reply