ЕС включи морския транспорт в плана за търговия с въглеродни емисии

0
824

Министрите на околната среда в Европейския съвет се съгласиха да включат емисиите от морския транспорт в обхвата на системата за търговия с емисии на ЕС (ETS), част от пакета Fit for 55 за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., предадоха международни медии.

Съветът се съгласи да започне постепенно прилагането на мерките за морския сектор до 2026 г. Европейската комисия прие предложението за постепенно въвеждане на задължения за корабните компании да предават квоти за всички емисии при пътувания в рамките на ЕС и 50% при пътувания между пристанища на ЕС и извън ЕС за кораби с брутен тонаж над 5000 тона.

Сега Европейският парламент трябва да подкрепи тези закони. Евродепутатите искат да покрият 100% от емисиите от вътрешноевропейски маршрути към 2024 г. и 50% от емисиите от извъневропейски маршрути от и към ЕС от 2024 г. до края на 2026 г.

Активисти за климата заявиха, че министрите не са успели да изпълнят първоначално заявения план, обвинявайки ги, че разводняват първоначалните предложения.

„Съветът по околна среда пропиля шанса да постави разумното включване на корабоплаването в СТЕ на ЕС на масата за тристранни преговори с Комисията и Парламента“,се аргументира Уайнанд Стофс, служител по политиката на корабоплаването в Carbon Market Watch. „Позицията на Европейския парламент относно ETS е много проблематична, но поне що се отнася до корабоплаването, тя е на мили пред неамбициозния и губещ време общ подход на Съвета.

Следващата стъпка е парламентът, съветът и комисията на ЕС да сключат окончателна сделка за ETS за корабоплаването, която да е приемлива за всички страни.

Leave a reply