Египет ще спре износа на втечнен газ към Европа от началото на май

0
225

Египет възнамерява да спре износа на втечнен природен газ (LNG) към Европа от началото на месец май, съобщи телевизия “Ал Арабия”, позовавайки се на неназовани източници в египетското Министерство на петрола и минералните ресурси. Според информацията през март и април арабската република е изнесла около 80 000 тона към Стария континент, но тези количества ще бъдат пренасочени към вътрешния пазар, предаде БТА.

Властите се подготвят за недостиг на газ на фона на спада в местното производство и очакваното през лятото пиковото потребление на електричество, голяма част от което се произвежда от газови централи. През февруари министърът на петрола Тарек ел Мола заяви, че такава възможност се разглежда.

Заради намаления местен добив и продължителните горещини през юни 2023 г. правителството въведе график на планирани всекидневни прекъсвания на електрозахранването. Режимът продължава да се прилага след пауза по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

Очаква се Египет да похарчи до 120 милиона долара на месец за внос на втечнен газ, информира уебсайтът „Ентърпрайс нюз“. По-рано специализираното бизнес издание съобщи, че египетските власти са купили най-малко две пратки, които ще бъдат втечнени в йорданското пристанище Акаба, и търсят възможност за наемане на плаващ терминал за регазификация (FSRU), който да бъде закотвен в Суецкия залив.

В началото на 2020 година Израел започна да доставя синьо гориво за Египет от газовите полета „Левиатан“ и „Тамар“ в съответствие със споразумение с частната египетска компания „Долфинус“ (Dolphinus) със срок 15 години. Внесеният по този договор газ е предназначен за индустриални и комерсиални потребители в Египет, както и за реекспорт към външни пазари, предимно в Европа.

През 2021 г. двете страни подписаха меморандум за разбирателство помежду си, а през юни 2022 г. и тристранен меморандум с Европейския съюз за увеличаване на износа на синьо гориво за Стария континент, включително на износ на израелски газ чрез египетските инсталации за втечняване „Едко“ и „Дамиета“, които се намират на средиземноморското крайбрежие.

През февруари т.г. израелското министерство на енергетиката даде зелена светлина за споразумение, според което Израел ще увеличи износа си на природен газ за Египет от офшорното находище „Тамар“.

Египет разполага и с крайбрежното газово поле „Зохр“ в Средиземно море. Откриването на огромното находище през 2015 г. позволи на северноафриканската страна да се позиционира като износител на синьо гориво. Поради технически причини обаче добивът от „Зохр“ е намалял с единадесет процента през данъчната 2022/2023 година според доклад на Министерството на петрола и минералните ресурси.

Leave a reply