Стачка на докерите в най-голямото пристанище за товарни кораби във Великобритания

0
945

На 21 август започна планирана стачка в най-голямото пристанище за товарни кораби във Великобритания. Близо 2000 недоволни от заплащането си докери на пристанище Феликстоу, на около 150 км североизточно от Лондон, спряха работа, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Това породи страхове от проблеми във веригите за доставки. През пристанището минават по около 2000 кораба и 4 милиона контейнера годишно – почти половината от целия корабен товарооборот в страната.

Шарън Греъм, която е генерален секретар на профсъюза „Юнайт“, твърди, че фирмата, управляваща „изключително печелившото“ пристанище, и нейната компания майка слагат на първо място печалбите на акционерите, а не благополучието на работниците. „Могат да дадат на работниците прилично увеличение на заплатите. Ясно е, че и двете компании предпочетоха да осигурят милиони лири печалба и дивиденти вместо да дадат на работниците си достойни заплати“, заяви тя.

Пристанищната управа каза, че е предложила на служителите си увеличение на заплатите средно с над 8 процента.

Британците са изправени пред най-тежката ценова криза от десетилетия. Заплатите не се увеличават с темпа на инфлацията, а сметките за храна и комунални услуги нарастват. По последни данни инфлацията е 10,1 процента – рекорд за последните 40 години.

Leave a reply