Русия започва военно учение с ядрени подводници в Баренцово море

0
639

Руските атомни подводници отплаваха днес за учения в Баренцово море, а мобилни ракетни установки започнаха своите дежурства след заповедта на руския президент Владимир Путин да приведе ядрените сили на страната в повишена готовност на фона на растящото напрежение със Запада заради нахлуването на Москва в Украйна.

Северният флот на Русия съобщи, че няколко от нейните атомни подводници участват в учения за „маневриране в бурни условия“. В него се казва, че към маневрите ще се включат и няколко военни кораба, натоварени с охраната на района в близост до руските военноморски бази на арктическия полуостров Кола.

А в района на Иркутск в Източен Сибир, части на стратегическите ракетни сили преместват изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети „Ярс“, за да се разпръснат в горите, за да практикуват тайно разполагане, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Военните не казаха дали ученията са свързани със заповедта на Путин в неделя да постави ядреното възпиране на страната в повишена готовност на фона на войната в Украйна и не е ясно дали те представляват някаква промяна в нормалната ядрена позиция на страната.

Последните изявления на Путин и други руски представители показват, че Кремъл смята западните санкции за заплаха, равностойна на военна агресия, отбелязва АП. Днес Дмитрий Медведев – заместник-председател на руския Съвет за сигурност, отговори на коментар на френския финансов министър Брюно льо Мер, че ЕС ще започне тотална икономическа и финансова война срещу Русия, с думите „Мерете си думите, господа! И не забравяйте, че в историята на човечеството икономическите войни често са се превръщали в истински“.

Leave a reply