Отварят трети канал през отломките от моста в Балтимор

0
99

Трети канал с дълбочина от 6 м. е създаден през отломките на сваления мост в пристанището на Балтимор, осигурявайки достъп на плавателни съдове. Представители от пристанищните власти съобщават, че трите плитки канала трябва да върнат пристанището към 15% от търговската му дейност преди срутването на моста.

Целта е до края на този месец да заработи по-дълбок канал, а до края на май пристанището да се върне към пълен оперативен капацитет.

Припомняме, че плаващият под флага на Сингапур контейнеровоз „Дали“, дълъг  300 метра, се блъсна в моста в Балтимор и за секунди срина цялата конструкция на 26 март. Плавателният съд не е могъл да поддържа желания курс, заради авария. Националният съвет за безопасност на транспорта провежда разследване.

„В съответствие с указанията на президента за възможно най-скорошно пускане на пристанището в експлоатация, най-важният приоритет на бреговата охрана в момента е възстановяването на водния път за корабоплаване, стабилизирането на моторния кораб „Дали“ и неговото отстраняване“, заяви Готие на пресконференция в Белия дом.

 

Leave a reply