Глобалният петролен пазар беше хвърлен в хаос, след като Русия нахлу в Украйна.  Водещите купувачи на руски петрол се опитват да осигурят финансови гаранции в западните банки или да намерят кораби, които да вземат суров петрол от един от най-големите производители в света – Русия.

Най-малко трима основни купувачи на руски петрол не са успели да отворят акредитиви от западни банки, за да покрият покупките в четвъртък, съобщиха някои медии, позовавайки се на пазарната несигурност след руската инвазия.

Русия произвежда всеки десети барел в света и цените на петрола скочиха до над 105 долара за барел в четвъртък, най-високото им ниво от 2014 г., поради опасения от прекъсвания на доставките.

В Черно море кораб, собственост на Турция, беше ударен от бомба край бреговете на украинския пристанищен град Одеса, което накара корабните компании да избягват да посещават черноморските пристанища.

Гърция спешно препоръча всички гръцки кораби незабавно да напуснат териториалните води на Украйна и Русия в Черно море, съобщиха в четвъртък корабни брокери и високопоставен служител на гръцкото морско министерство.

Пазарът на петрол вече страда от ограничени доставки поради години на ниски инвестиции и на фона на процъфтяващото търсене, тъй като ограниченията, свързани с пандемията, отслабват по целия свят.

Акредитивите от банката на купувача са стандартна практика в търговията със стоки и гарантират на банката и продавача, че плащането ще бъде извършено изцяло и навреме.

Водещите руски купувачи на петрол включват западни петролни големи компании като BP и Shell, ENI, TotalEnergies, Equinor, Chevron и Exxon Mobil и търговски къщи като Vitol, Glencore, Trafigura, Gunvor и Mercuria.

Световните медии не посочиха кои банки са отказали да издават аккредитиви.

Западът обеща строги санкции срещу Русия за инвазията ѝ в Украйна, която потенциално може да включва изключване на Руската федерация от системата за финансови транзакции SWIFT.

Но това също би имало тежки последици за западната икономика, тъй като може да наруши износа на така необходимите стоки на фона на галопиращата инфлация.

Русия изнася около 4-5 милиона барела на ден суров петрол и още 2-3 милиона барела на ден рафинирани продукти. Китай, ЕС, Южна Корея, Индия и Япония са основните му купувачи.

Повечето водещи западни банки са активни във финансирането на петрол и суровини и издават аккредитиви.

Не беше ясно до каква степен липсата на акредитиви може да наруши руския износ, като някои търговци казаха, че ще отнеме поне няколко дни на компаниите и банките, за да разберат новата правна среда.

Междувременно тарифите за товарене в руските пристанища и разтоварване в Северна Европа се утроиха за един ден като достигнаха около 2,3 милиона долара на кораб,  тъй като много собственици на кораби сега отказват да посещават руските пристанища.

Leave a reply