Таксата за преминаване през Суецкия канал ще се увеличи с до 10%

0
492

Управлението на Суецкия канал ще увеличи таксите за изминат участък от Суецкия канал с до 10% за някои видове плавателни съдове в сила от 1 март 2022 г., само един месец след като таксите бяха увеличени с 6%.

Повечето видове плавателни съдове ще бъдат таксувани с  5-7% и в двете посоки. Най-голямо увеличение от 10% ще бъде за химикаловозите, за танкери и за LPG танкерите. Промените се отнасят както за натоварени, така и за ненатоварени кораби.

От 1 март 2021 г. наложените допълнителни такси ще се увеличат с до 10% в северната посока. Контейнерните кораби, пътуващи на юг, няма да бъдат таксувани.

Решението е „в съответствие със значителния растеж на световната търговия, подобряването на корабоплаването, развитието на водните пътища на Суецкия канал и подобряването на транзитната услуга“, се казва в серия от циркулярни писма от органите на поддържащи канала.

Покачването идва само месец след като администрацията на Суецкия канал повиши таксите с 6% за повечето видове плавателни съдове. Увеличението с 6% беше обявено през ноември за всички видове кораби, с изключение на круизните и превозвачите за втечнен природен газ.

По време на обявяването, администрацията на Суецкия канал заяви, че стратегията за ценообразуване взема предвид глобалните икономически условия и ще гарантира, че водният път може да поддържа навигационни услуги, като същевременно запазва конкурентното си предимство в сравнение с алтернативните маршрути.

Суецкият канал стартира проект за разширяване на част от водния път миналото лято. По-рано този месец председателят на съоражението Осама Раби каза, че ще бъде твърде скъпо да се разшири цялата дължина на водния път.

Раби каза, че увеличението на таксите през февруари ще увеличи годишните приходи с 400 милиона долара.

Leave a reply