Украйна може да загуби 6 милиарда долара от износ на зърно заради блокирани пристанища

0
793

Украйна е изправена пред възможна загуба на приходи от зърно на стойност 6 милиарда долара. Това се дължи на блокадата на пристанищата на страната от руските сили, което ѝ пречи да продаде милиони тонове пшеница и царевица, които са били предназначени за износ до юни, съобщава Ройтерс.

Държавите, които разчитат на внос на украинска пшеница – включително Египет, Турция и Йемен – ще трябва да намерят алтернативни доставки, предупредиха агенции за помощ.

Украйна, основен производител на зърнени и маслодайни култури, изнася 98% от своите зърнени култури през своите пристанища и само малка част минава през железопътния транспорт, където разходите са по-високи.

Страната беше четвъртият по големина износител на зърно в света през сезон 2020/21, докато Русия се нареди на трето място, показват данните на Международния съвет по зърното. Двете страни заедно представляват 22% от световния износ.

Проблемът е в резултат на блокадата на руските военни кораби, които не позволяват на товарните съдове да напуснат пристанищата Украйна, включително и Одеса. Именно поради тази причина износът на зърно е почти спрян от началото на войната.

Украинските морски служители съобщиха, че сраженията са оставили около 100 кораба под чужд флаг блокирани в пристанищата на страната.

„Ние имаме потенциална загуба от 6 милиарда долара“, каза пред Ройтерс Николай Горбачов, председател на Украинската зърнена асоциация.

Той заяви, че страната има около 20 милиона тона пшеница и царевица за износ от сезон 2021/22, който приключва през юни, на средна цена от около 300 долара за тон.

Той каза, че няма начин Украйна да транспортира такъв обем с влак, тъй като железопътната линия има капацитет от около 600 000 тона на месец, една десета от това, което са обработвали пристанищата преди войната.

Украйна е изнесла около 27 милиарда долара селскостопански продукти през 2021 г., което представлява около половината от общия ѝ приход.

„Сега просто губим този сектор“, каза Горбачов.

Русия, която беше засегната от западните санкции и наложи ограничения на износа, беше най-големият износител на пшеница в света през 2020/21 г., но може да загуби тази мантия от Европейския съюз през настоящия сезон 2021/22, според прогнозите на IGC.

Украинската криза се очертава да „налее допълнително масло в огъня“ в буйната инфлация на храните, в резултат на световната пандемията от COVID-19.

Горбачов съобщи, че украинските фермери може да не засеят нова реколта от страх за тяхната безопасност, но и защото зърното им може да остане непродадено, ако войната продължи.

Украинските фермери – които произведоха рекордна реколта от зърнени култури миналата година – казват, че им липсва тор за „спящата“ зимна пшеница, засадена миналата есен, а освен това им липсва и достатъчно гориво, за да захранват селскостопанската техника.

Междувременно новите реколти от царевица и ечемик трябва да бъдат засадени през следващия месец, иначе ще бъде твърде късно, каза Горбачов.

През уикенда президентският съветник Олех Устенко зяви, че Украйна може да не произведе достатъчно реколта за износ, ако руската инвазия наруши тазгодишните посевни кампании.

„Украйна има достатъчно зърно и хранителни запаси, за да оцелее една година, но ако войната продължи… страната няма да може да изнася зърно и ще има проблеми в дългосрочен план“, каза той.

 

Leave a reply