Доставките на дизел от Азия към Европа достигат рекордни нива

0
843

Пет кораба, натоварени с близо 3 милиона барела дизелово гориво, е планирано да се отправят от Азия към Европа през август, сочат предварителните данни на консултантска компания в сферата на енергетиката „Вортекса“ (Vortexa), съобщи БТА, цитирайки Блумбърг.

Това е най-голямото количество дизелово гориво от пет месеца насам, на база барел на ден, което ще бъде транспортирано по море към европейските пазари от Азия. Морските доставки от Близкия изток към Стария континент също се очаква да се увеличат.

Причина за нарастващите доставки на дизелово гориво за Европа са пазарните дисбаланси, предизвикани от по-високите му цени на хъба за търговия с петрол в Амстердам, Ротердам и Антверпен (ARA) в сравнение с тези в Азия. Забавянето на китайската икономика и сезонният спад в потреблението на дизелово гориво в Индия също допринесоха за свръхпредлагането му в Азия, отбелязват търговци, цитирани от Блумбърг.

Европа се сблъсква с рекордна суша, поради която водното ниво на река Рейн спадна драстично. Корабоплаването по нея е силно затруднено, а именно по Рейн се осъществяват голяма част от петролните доставки от хъба в Амстердам, Ротердам и Антверпен за потребители във вътрешността на Европа. Това предизвиква нарушения на веригите на доставки и може да принуди тези потребители да ползват гориво от запасите си, които ще трябва да бъдат попълнени преди настъпването на зимата, отбелязва Блумбърг.

Редица страни, сред които Швеция и Германия, предупредиха за увеличено потребление на петрол и петролни продукти в опит да бъде заменен скъпият природен газ. На този фон в региона на Европа се увеличават покупките на въглища от целия свят.

Все още обаче не е ясно доколко търсенето на горива в Европа ще се увеличи до края на годината предвид забавянето на икономиките на страните в региона.

Leave a reply