Русия спусна на вода нов атомен ледоразбивач (ВИДЕО)

0
184

Руската Балтийска корабостроителница спусна на вода третия ядрен ледоразбивач на име „Урал“ на церемония в Санкт Петербург на 25 май 2019 г.

С пускането на Урал, държавната атомна енергийна компания Росатом предприема още една стъпка към осигуряването на целогодишно плаване по Северния морски път.

Заедно със своите двама предшественици „Арктик“ и „Сибир“, „Урал“ ще помогне на Русия да експлоатира търговския потенциал на Арктика, което е възможно благодарение на по-топлите климатични цикли.

Корабът е с дължина 173 метра и е най-големият ледоразбивач в света, способен да пробие лед с дебелина от 3 метра, според компанията.

Предвижда се „Урал“ да бъде доставен на „Росатом“ през 2022 г., след започване на строителството през юли 2016 г. Компанията добави, че до август тази година се очаква да бъде подписан договор за изграждането на още два ледоразбивача.

Корабите се захранват от два ядрени реактора RITM-200 на борда, способни да генерират до 350MW мощност заедно.

Както е обяснено от „Росатом“, баластните танкове вътре в корпусите им могат лесно да се регулират, за да променят корабното газене, в зависимост от това дали корабът трябва да се управлява в арктическите води или плитководни устия.

Руското правителство е дало на Росатом водеща роля в развитието на инфраструктурата на NSR. Общият размер на финансирането на проекта за шест години е 734,9 млрд. Рубли (около 11,4 млрд. Долара). До една трета от тях, 274 млрд. Рубли, ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Останалите две трети, над 460 милиарда рубли, ще бъдат внесени от инвеститори, включително „Росатом“, „Роснефт“ и „Новатек“ и други, които се интересуват от транспортирането на товари по арктическия маршрут.

 

Leave a reply