Diamond Princess – първият кораб, който стана жертва на COVID-19

0
778

Целият свят се намира в извънредно положение – икономика, транспорт, услуги, култура. Животът на човечеството е блокиран, а самото то изглежда безсилно пред проблема. Пандемията с COVID-19 ни завари неподготвени, а това оказа катастрофален резултат върху цялата планета. Въпреки, че съществуват теории, някои от които научно потвърдени, че природата е започнала своето възстановяване, такива за хората със сигурност все още липсват. Някои от нас имат лукса да бъдат изолирани в своите домове, заедно със своите семейства, но други трябваше да се справят с пандемията в далеч по-неподходящи условия за това.

Круизният кораб Diamond Princess е един от засегнатите плавателни съдове от пандемията COVID-19. Нужни са само шест дни, за да може 20 членове на екипажа да се превърнат във вирусоносители. Основа роля за изясняването на епидемичния процес на лайнера има Японския национален институт по заразни болести. Според учени от института голяма част от вината за първоначалното разпространение на инфекцията носи екипажа, работещ с хранителни продукти. Всичко това се изяснява още преди корабът да бъде поставен под карантина на 3 февруари 2020 година в близост до Йокохама, Япония.

Круизният кораб „Diamond Princess“, закотвен в Йокохама, Япония на 7 февруари 2020 г.

Изследователите установяват, че вероятно пътници, които са започнали да проявяват симптоми на 22 и 23 януари 2020 година, предават вируса на членовете на екипажа. До 3 Февруари първият член на екипажа, който развива треска и в последствие се оказва положителен за COVID-19, е работник, обслужващ хранителното потребление на кораба. До 9 Февруари 2020 година броят на положителните членове на екипажа вече наброява 20. 15 от тях са работници, приготвяли храна за останалата част от екипажа. Повечето живеят на третата палуба на кораба, където се намират и работници, обслужващи останалата част от пътниците. Екипажът се е събирал основно в обща трапезария, намираща се извън границите, достъпни за пътниците, установи разследването. Там работниците може да са предали вируса един на друг чрез дихателните капчици, наречени още пръски на Флюге и Уелс, идващи от слюнката или горната част на дихателните пътища.

Медицински работници, влизащи в Diamond Princess на 7 февруари 2020 година. Десетки хора от кораба са положителни за COVID-19.

Въпреки, че корабът бе поставен под карантина на 3 Февруари 2020 година, някои членове на екипажа са продължили да работят за поддържане на основни операции. Някои от тях с ужас си спомнят за микроклимата, пронизан с хаос и страх, надделяващи по време на карантината на кораба. Един от членовете на екипажа е Кристиян Сантос, който смята, че всички пасажери е трябвало да бъдат евакуирани много по-рано. Той си спомня за дългите нощи, в които стои буден и тревожно слуша звука на кашлицата на свой колега. Изминалите две седмици е прекарал в обслужване на гости, затворени в стаите си. Кристиян с голяма доза тъга споделя, че коронавирусът, който вече е бил предаден на стотици хора на борда, почти сигурно се е намирал и в неговата собствена кабина. След опит за промяна на помещението, той получава категоричен отказ. „Всеки път, когато моят колега се закашляше, се страхувах“, спомня си Сантос, който, както много интервюирани работници, помоли да сподели своите преживявания под псевдоним (Кристиян Сантос не е истинското име на работника). На следващата сутрин неговият колега е откаран в болница за лечение на инфекцията. Тогава Сантос получава отрицателен резултат на теста, но той и останалата част от екипажа остават блокирани на борда на кораба, поради въведената карантина. По-късно още 21 души на борда съобщават за възможни симптоми.

Пътниците разговарят помежду си по балконите на каютите си на круизния кораб Diamond Princess.

На 5 февруари 2020 година са въведени строги епидемиологични мерки на кораба. 2600 гости на борда получават забрана за напускане на стаите си. Възникват някои спекулации, според които се смята, че тези мерки са наложени твърде късно, а също и това, че се прилагат само за пътниците. Екипажът продължава да се храни в голяма обща зала, да споделя съоръженията в банята и да ходи в стаите на гостите, за да обслужва техните нужди. Работещите само в някои отдели на кораба са получили защитно облекло своевременно.

Директорът на Японския център за контрол и превенция на заболяванията Норио Охмагари по-късно заяви пред CNN, че членовете на екипажа е трябвало да бъдат изолирани точно като пътници. „Подозирахме, че някои от персонала на круиза може би вече са били заразени, но … те трябваше да управляват самия круизен кораб, трябваше да видят пътниците, трябваше да доставят ястията“, добави Охмагари. „Така че това може да е причинило някакъв близък контакт с работниците на круизния кораб, а също и с пътниците.“

Медицински работници в защитни костюми на територията на Diamond Princess на 4 февруари 2020 г.

До 18 февруари 2020 година членовете на екипажа представляват около 12% от заразените на борда. Към днешна дата общият брой на пътниците и екипажа на Diamond Princess, положителни след тестване за COVID-19, е 712. Общият брой на жертвите в резултат на инфекцията е 11.

Пред USA Today Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергология и инфекциозни болести в САЩ заяви, че процесът на карантината на круизния кораб е напълно провален.

Мнозинството от интервюираните членове на екипажа не желаят да дадат пълното си име, защото се страхуват от последствия от Princess Cruises, както и от агенцията за набиране на персонал. Някои членове на екипажа и техните роднини заявяват, че са били изключително изплашени, когато са споделяли информация за епидемията, публикувайки онлайн или по време на някой от разговорите с медиите. Princess Cruises споделят, че никога не са налагали забрана на своите служители за използването на социални медии.

Общият брой на пасажерите на кораба е около 3700 души, от които 2600 пътници и 1000 членове на екипажа. Те са поставени под карантина за срок от почти месец. Последните членове на екипажа слизат от кораба на 15 Март 2020 година.

Изключително трудно е да вземеш решение в момент като този – кога и как да действаш, по какъв начин да осигуриш безопасност не само на пасажерите, но и на екипажа, как да задоволиш нуждите на всеки един, замесен в процеса. В крайна сметка тук е направено това, което е било необходимо точно в този момент, и няма виновни или невинни, защото всяка монета има две страни. Най-важното е, че броят на жертвите е минимален, а здравословните, физиологичните и социалните нужди на всички останали са били задоволени в максимален капацитет. Случаят с поставянето под карантина на Diamond Princess, както и всичко случило се след това, е достатъчно показателен за това как да реагираме при бъдеща епидемиологична ситуацията в такива условия и това, че е важно да не забравяме, че преди всичко ние сме хора и не трябва да губим дори частица от нашата хуманност.

 

Източници:
https://www.theguardian.com
https://www.businessinsider.com

Leave a reply