Автономните кораби няма да вземат работните места на моряците или не за сега

0
511

Първото преминаване през Северно море без екипаж на борда бе направено от 12-метровия автономен кораб Maxlimer, собственост на SEA-KIT International Ltd.

Преходът от Мерси (Великобритания) до Остенд (Белгия) продължи 22 часа.

Maxlimer е проектиран и построен, за да демонстрира възможностите за автономна навигация чрез GPS и сателитни комуникации по оживен морски маршрут.

По време на дебютния си преход системата за наблюдение позволи на оператора дистанционно да осъществява достъп до видеоматериали, топлинни изображения и да следи ситуацията на безпилотния кораб в реално време.

Maxlimer пристигна в крайното пристанище със символичен  товар – 5 килограма стриди. Корабът е с капацитет  от 2,5 тона товари.

Експертите все още са загрижени за безопасността на корабоплаването след пускането на автономни плавателни съдове.

„Ще отнеме много време, преди тестовете да потвърдят надеждността на автономния флот. Към днешна дата всеки кораб в открито море без екипаж на борда се счита за изоставен. Може да отнеме повече от десетилетие, за да се разрешат правните въпроси в рамките на корабоплаването по целия свят, “ коментират те.

Моряците няма причина да се тревожат, че могат да останат без работа. Като се имат в предвид всички нюанси на пускането на автономни кораби, може да се твърди, че автоматизацията е дълъг и сложен процес, който ще отнеме още много време.

Leave a reply