Виртуална и добавена реалност в морската индустрия

0
692

Научната фантастика на миналия век е науката на нашия. И множество измислици, срещнати в книги, филми и видео игри, днес са самата реалност. Технологията напредва, може би не бързо, но постоянно. Довчера имаше телефони, LAN връзки, хартиени пари… А днес има смартфони, безжичен интернет и криптовалути. Живеем във вечен преход и не знаем какво може да ни донесе новото утро. Напредваме с толкова голямо постоянство, че понякога даже не забелязваме какво ни е предоставил вчерашния ден. Един от тези предоставени подаръци е виртуалната реалност.

Виртуалната реалност чука на вратата ни още от средата на миналия век, но мнозина още не са я забелязали или не я вземат на сериозно. Хиляди, милиони, милиарди хора може да не вярват, може да мислят, че сме далеч от виртуалния свят, представен във филма „Матрицата“, но уверяваме ви, не сме!

Дори Илън Мъск, ученият милиардер, главният двигател на днешната наука, вярва, че света, в който живеем не е реален. Дори математически, вероятността да живеем в реалността е нищожна пред това на виртуалния свят, компютърна програма, създаваща илюзията, че чуваме, виждаме, помирисваме, докосваме, вкусваме или чувстваме. Така че ако утре се събудите и не се намирате в познатия свят, имаме послание за вас: „Добре дошли в реалността!“

Каква е тази виртуална реалност и има ли почва в мореплаването?

Чували ли сте за VR и AR? VR е виртуална реалност. В съвременната технология тя представлява триизмерен компютърен свят. Може да бъде както подобие на реалния свят, така и нещо коренно различно. Чувството е като че ли играете компютърна игра, а разликата е, че сте вътре.

Реалните Ви движения се предават във виртуалното пространство. Поглеждате където си искате и пипате каквото си наумите. AR пък е обогатена реалност т.е. виртуалност в реалността. Виждате заобикалящия Ви реален свят, но той бива обогатен с виртуални елементи, добавени от софтуер. Така, не вие преминавате в реалността на играта, а тя във вашата.

Всъщност, идеята за създаване на триизмерен виртуален свят е доста стара – първият такъв проект се нарича Sensorama и е създаден през 1950-те. Обаче процесорната мощност на тогавашната технология била несравнима със сегашната и чак сега, чрез разработки като HTC Vive, Oculus Rift и Micrrosoft Hololens, придобиваме възможност да изпитаме виртуалността.

Това става по следния начин. На наблюдателя на симулацията се поставят специални очила с отделни екрани за очите. Те съдържат модул за комуникация с компютър, жироскоп и акселерометър. Жироскопът и акселерометъра показват позицията на главата на наблюдателя спрямо околната среда. Модулът за комуникация пренася данните от очилата и ги изпраща към компютъра, който извършва графичните изчисления. След това изображението бива пренесено от компютъра към екраните на очилата и се получава усещането, че виртуалния обект или свят е реално пред наблюдателя.

Благодарение на тази технология се моделират все повече и повече нови конструкции или се симулира работата на сложни механизми, което е решаващо важна стъпка както в корабостроенето, така и в обучението на бъдещите морски кадри. Така например, чрез AR, конструкторите придобиват възможността да сглобяват машините си без никакви затруднения, чрез жестове с ръце или гласови команди, още преди да са произвели изграждащите ги елементи. А понякога сглобяването в програмата не се получава и това става повод още от ранен етап да се забележат грешки, което спестява множество потенциални проблеми за нататък.

Обучаемите пък, с помощта на тази технология, придобиват възможността да се освободят от опростените чертежи на механизмите и да вникнат в самата „материя“, да видят всичко в действителни размери и в работен процес. Също така, при наличие на достатъчно добре програмирана виртуална среда, променяйки параметрите или конструкцията на дадена машина могат да видят и последствията.

Освен за симулации на механизми, VR и AR технологиите могат да се използват също и за провеждане на обучения в специфични условия. Могат да се симулират снеговалеж, мъгла, дъжд, вятър или бедствия на кораба, като например пробойна, пожар или разливи.

Всичко това е показател, че VR технологията е изключително важно за света средство, което ни позволява, дори да е виртуално, да докоснем несъществуващите машини, да видим невидимите процеси в тях или да тестваме психиката си с безопасни опасни ситуации. Така че колкото по-бързо навлезе в корабоплаването, толкова по-добре за всички нас. Защото, искаме или не, това ще стане.

Leave a reply