Русия провежда мащабни военни учения на спорните Курилските острови

0
733

Русия провежда мащабни военни учения на Курилските острови, към които Япония има териториални претенции, съобщиха японските медии в събота, дни след като Москва спря мирните преговори с Токио заради санкциите, които държавата наложи в следствие на руската инвазия в Украйна. Мирен договор между двете страни не е сключен от Втората световна война насам.

Източният военен окръг на Русия заяви, че провежда военни учения на Курилските острови с над 3000 войници и стотици военна техника, съобщи в петък руската агенция Интерфакс.

Не се посочва къде на островната верига, свързваща руския полуостров Камчатка и най-северния главен остров Хокайдо в Япония, се провеждат ученията. Японските медии съобщиха, че са били на територия, завзета от Съветския съюз в края на Втората световна война, за която претендира Токио.

Японското външно министерство и кабинетът на министър-председателя все още не са дали коментар по случая.

В края на миналия месец китайските военноморски сили започнаха подобно военно учение в Южнокитайско море.

Прочети още: Китай започва изненадващи военни учения в Южнокитайско море

Териториалният спор за четирите острова – за които Русия казва, че са част от нейната Курилска верига и които Япония нарича свои северни територии – попречи на Токио и Москва да постигнат мирен договор, който официално прекратява военните действия между двете държави.

Япония реагира гневно, след като Русия се оттегли от дългосрочните договорни преговори и замрази съвместни икономически проекти, свързани с островите, в отговор на присъединяването на Япония към западните санкции поради военните действия на Москва в Украйна.

Географското разположение на Курилските о-ви / Източник: Уикипедиа

Ученията на руската армия по план включват отблъскване на десант, включително унищожаване на самолети, превозващи войски, и тестване на умения за управление на системи за управление на огъня на противотанкови ракети, съобщи Интерфакс.

„Освен това подразделенията на силите за противовъздушна отбрана извършват комплекс от мерки за откриване, идентифициране и унищожаване на самолети на условен противник, които биха извършили въздушно нападение“, цитират още информационната агенция.

Leave a reply