Украйна официално затваря морските пристанища завзети от Русия

0
783

Украйна официално затвори четирите си пристанища в Черно и Азовско море, които руските сили превзеха, съобщи украинското министерство на земеделието в понеделник, цитирано от Ройтерс.

Пристанищата в Азовско море Мариупол, Бердянск и Скадовск и черноморското пристанище Херсон бяха затворени „до възстановяване на контрола“, се казва в съобщение на министерството.

„Приемането на тази мярка е причинено от невъзможността за обслужване на кораби и пътници, извършване на товарни, транспортни и други свързани стопански дейности, осигуряване на подходящо ниво на безопасност на корабоплаването“, се казва в съобщението.

Всички украински морски пристанища преустановиха дейността си в резултат на руската инвазия в края на февруари. Руските сили превзеха някои пристанища и блокираха други.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в понеделник, че Украйна може да загуби десетки милиони тонове зърно поради контрола на Русия върху корабоплаването в Черно море, което ще предизвика продоволствена криза, която ще засегне Европа, Азия и Африка.

„Русия не пуска кораби да влизат или излизат, тя контролира Черно море“, каза Зеленски пред австралийската новинарска програма „60 минути“.

„Русия иска напълно да блокира икономиката на страната ни“, допълни той.

Русия нарича намесата си в Украйна „специална операция“ за разоръжаване на Украйна и защитата ѝ от фашисти. Украйна и Западът казват, че фашисткото обвинение е безпочвено и че войната е непредизвикан акт на агресия.

Украйна е основен земеделски производител и изнася повечето от стоките си по море, но към този момент е принудена да премине към износ с влакове през западната си граница или през малките си пристанища на река Дунав.

Министерството на земеделието на Украйна заяви миналата седмица, че износът на зърно от Украйна е достигнал 45,709 милиона тона през сезон 2021/22, юли-юни.

В него се казва, че обемът включва 763 000 тона, изнесени през април, но не дава сравнителни данни. Висши служители в селското стопанство споделиха информация, че Украйна е изнесла 300 000 тона зърно през месец март.

Leave a reply