Проектът, който ще трансформира риболова на сьомга в Норвегия

В Европейския съюз прехраната на голям брой граждани зависи от морето и неговите ресурси. Един от тези запаси, разбира се, е рибата. Риболовната индустрия на ЕС е четвъртата по големина в света, осигурявайки около 6,4 млн. тона риба годишно. От своя страна риболовът и преработката на риба гарантират над 350 000 работни места. ЕС полага големи усилия, за да осигури устойчивостта на риболова от икономическа и екологична гледна точка, като същевременно защитава интересите на потребителите и се съобразява с нуждите на рибарите.

В тази връзка Норвегия – една така или иначе силна страна в риболовно отношение, прави следващата крачка в революционизирането на риболова. Аквакултурната компания Nordlaks разработва Havfarm (“hav” – море от норв.) – огромна рибна ферма с формата на кораб, която коренно да промени риболова на сьомга в държавата. По какъв начин аспектите на корабния дизайн ще съдействат на каузата и как това ще доведе до трансформирането на норвежката аквакултурна индустрия?

През февруари миналата година Nordlaks подписа споразумение с китайската корабостроителница CIMC Raffles, за да построи първия от общо два изцяло нови рибни ферми под името Havfarm. Когато влезе в експлоатация през 2020 г., корабната конструкция Havfarm 1 ще има корпус, подобен на катамаран (двукорпусен плавателен съд), с дължина 430 м. и капацитет за настаняване до 10 000 тона сьомга в даден момент.

Изображение на Havfarm 1

Концепцията на Havfarm, разработена от Nordlaks заедно с ветераните създатели на кораби от NSK Design, се оформя като „чудото“ в разрастващата се риболовна индустрия на Норвегия, а и в света като цяло. Но, звучейки добре като идея, трябва да се проследят принципите на корабоплаването и тяхното прилагане към бъдещата платформа. А какво ще значи всичко това за бъдещето на норвежкия аквакултурен сектор?

Една здрава конскрукция на рибна ферма

Havfarm 1 ще бъде стационарна платформа, която ще акостира приблизително на 5 км. югозападно от Hadseløya – остров в норвежкия регион Vesterålen. Стоманената конструкция ще се простира на повече от 30 м. под морското равнище, действаща като рамка за шест отделни мрежести писалки (мрежата, която огражда рибата), които ще са с 50 м. дължина и 10 м. дълбочина. Самата структура ще издържа на вълни с височина до 10 м. и дори ще може да се издига от морето при неблагоприятно време.

Изображение на издигнатата над морето Havfarm 1

Според мениджъра на проекта за Havfarm – Бьорн Йохансен, това е голяма стъпка напред. Досега рибните ферми са разполагали с конвенционален дизайн: няколко плаващи пластмасови пръстена, прикрепени към морското дъно, за да се поддържат мрежи на повърхността. Именно този традиционен дизайн е прекалено крехък за потенциалните бурните времеви условия.

Йохансен споделя: „Има ограничения за това кои места са подходящи за тази технология, главно заради вълните и теченията по време на тежки метеорологични условия“. Той смята, че друг основен проблем е точно структурната издържливост на сегашните рибни ферми. Считайки това, новата технология ще бъде преди всичко по-безопасна за хората и рибата.

Havfarm ще има витла, които ще му позволят да се завърта около точката на акостиране в лъка си – процес, известен като weathervaning. Това ще позволи увеличаването площта на отлагания на отпадъчни хранителни вещества, натрупани от риболовни дейности, както и да намали стреса, оказван върху котвеното устройство.

Система за динамично позициониране

Ако Havfarm 1 звучи невероятно, то Havfarm 2 ще бъде истинско инженерно „чудо“. С възможност за изпълнение на операции, подобно на кораб, Havfarm 2 ще може да се приспособява към времевите условия. Система за динамично позициониране – често използвана практика в корабната индустрия, която позволява на плавателните съдове автоматично да сменят позицията си чрез двигатели и витла. С тази технология бъдещата платформа ще може да се придвижи самостоятелно към безопасна локация в случай на буря.

Компанията Rolls-Royce доставя шест TT1100 тунелни тласкача за производството на Havfarm, които ще се използват за циркулиране на вода вътре в рибните клетки. Освен това Rolls-Royce ще изпълни поръчката на Nordlaks за четири LNG двигателя – те ще помогнат за създаването на екологосъобразна лодка, която ще намери приложение в превозването на 600 т. сьомга от Havfarm. „Хубаво е, че морската индустрия може да обедини сили с рибарите, за да се мисли иновативно…“ – заявява старши вицепрезидентът по продажби на задвижващи двигатели в Rolls-Royce.

Опазване на околната среда

Havfarm ще бъде важно средство за намаляване въздействието върху околната среда от страна на Nordlaks, особено имайки предвид взаимодействието на дивата риба и нейния биологичен отпечатък. Интересен факт е, че бъдещите платформи по-добре ще предпазват рибата от заразяване с морски въшки, използвайки иновативна технология.

Морските въшки представляват сериозен проблем за фермите. Норвежките власти са наложили възможно най-стриктните регулации в сравнение с която и да е друга страна в света. Фермерите са задължени да преброяват въшките сред своя улов всяка седмица. Проблемът е, че въшките продължително се адаптират към методите за премахването им, така че това няма да бъде лесна битка. Аквакултурната индустрия днес използва най-вече механични способи за премахването на морските въшки. Неспиращото усилие е заради измислянето на методи, които да са ефективни и същевременно благоприятни за живота на рибата.

Взето ли е оптимално решение?

Първият Havfarm се строи в момента на три части (мегаблокове). Те ще бъдат транспортирани до корабостроителницата CIMC Raffles през лятото на тази година. Там трите части ще се сглобят заедно, а след това платформата ще бъде преместена на кей за монтаж на оборудването.

Този проект определено ще бъде интересен за проследяване. Това е началото на една нова ера както за аквакултурния сектор на Норвегия, така и за света. С напредъка на технологиите рибните ферми ще бъдат изтласкани от фиордите към откритите морета. Има обаче една малка подробност: оптималното решение е „оптималният компромис“. За Норвегия това е компромис между социалните съображения, бизнес икономиката и стратегията за опазване и устойчивост на околната среда.

Постигането на „оптималния компромис“ е един тежък и бързо променящ се процес, защото е очевидно, че индустрията изпитва затруднения в развиването на знания, технологии и методи, като в същото време се опитва да поддържа цените в допустимите граници, за да бъде конкурентна на пазара.

От своя страна норвежкото правителство издаде няколко проучвания и лицензи за изследвания и разработки с цел промотиране на развитието в технологиите и методите на продукция за устойчив риболов.

Дали Havfarm е чудото на XXI век, дали е просто един невероятен проект, но с невъзможно изпълнение и последващо функциониране, дали всичко това си заслужава усилията? Има много въпроси, но едно нещо е сигурно – независимо от сложното триединство на правителство-индустрия-околна среда, XXI век има нужда от иновативно мислене, което да положи началото на нашия улеснен и по-добър живот.

Leave a reply