В ход е съвместна подготовка на формирования за морски операции от България, САЩ и Румъния

0
681

Дивизион морски специални операции от състава на Военноморските сили на Рeпублика България провежда съвместна подготовка от типа SOF JCET (Special Operation Forces Joint Combined Exchange Training) с формирования за морски специални операции от САЩ и Румъния. Операцията се провежда на българска територия и целта е да се повишат оперативната съвместимост, индивидуалната и колективната подготовка на участващите формирования морски специални сили, съобщи БГНЕС.

Ще бъдат отработени тактики, техники и процедури по планиране и провеждане на бординг операции, десант от вертолет по различни способи, огнева подготовка на къси и пределно къси разстояния, както и специални действия в крайбрежната зона.

Съвместната подготовка ще продължи до 1 април. Тя се провежда в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия.

Източник: navy.mod.bg

Да припомним, че също така днес приключва провеждането на тактическите учения на море от Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили, които бяха в периода от 22 до 24 март 2022г.

По време на учението е планирано да се отработват дейности по организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море, контрол на корабоплаването, стрелба по морска и въздушна цел, защита на кораба от ядрено, химическо и биологично оръжие и борба за живучест на кораба, съобщи МО.

Leave a reply