Проблеми в навигацията поради изместване на магнитният северен полюс на Земята

0
191

Влиянието на човечеството върху околната среда се превръща във все по-сериозен проблем, отбеляза в своя статия kaldata.com.

Едно от последствията – изместването на Магнитния северен полюс, може да ни навреди много по-драстично. Изглежда преместването му влияе изключително неприятно върху технологиите за навигация. По тази причина учените от Националния център за информация за околната среда издадоха нов отчет за Световния магнитен модел година по-рано след открити „непланирани вариации в Арктическия регион“. Това е направило отчитането на съществуващия магнитен север неточно. Ефектът се отразява на практика на всяко електронно устройство с компас. Тук не говорим просто за смартфоните и GPS навигациите. Влияят се военната техника и самолетите.

По новите данни магнитният север се премества със скорост от 34 мили (54 километра) на година. Това е голяма разлика от скромните 9 мили (15 километра) в началото на първото десетилетие на XXI век. И ние не може да направим нищо, освен да се адаптираме. Учените обвиняват турбулентноста с течното външно ядро на планетата, явление, което е „непредсказуемо“ и не им позволява да следят прецизно промените.

Това не значи, че вече не можете да се доверявате на любимите ви приложения за навигация – те няма да ви изпратят в Амазония. Непрекъснати промени се правят преди въобще някой от потребителите усети някаква неточност. Много от настоящите научни планове (като експедиции в Арктика) ще трябва да се изчисляват наново, за да се имат предвид проблемите. Да не говорим за по-сериозните усложнения, които могат да навредят върху живота на Земята с времето.

Leave a reply