Защо Украйна иска от Турция да задържи кораб под руски флаг, превозващ зърно? (ВИДЕО)

0
749

Украйна поиска от Турция да задържи и арестува плаващия под руски флаг товарен кораб „Жибек Жолы“ IMO:9598880, превозващ украинско зърно, натоварено от окупираното от Русия пристанище Бердянск, предаде Ройтерс.

Служител на украинското външно министерство, позовавайки се на информация, получена от морската администрация на страната, заяви, че корабът „Жибек Жолы“ с дедуейт 7146 тона е натоварил първия товар от около 4500 тона зърно от Бердянск, което според официалния представител принадлежи на Украйна.

Кораб „Жибек Жолы“ IMO:9598880

В писмо от 30 юни до Министерството на правосъдието на Турция, Главната прокуратура на Украйна посочва, че „Жибек Жолы“ е участвал в „незаконен износ на украинско зърно“ от Бердянск и се е насочил към Карасу, Турция, със 7 000 тона товар.

Украинската генерална прокуратура е поискала от Турция да извърши проверка на кораба, да изземе проби от зърно за съдебна експертиза и да изиска информация за произхода на товара, се казва в писмото, като се добавя, че Украйна е готова да проведе съвместно разследване с турските власти.

Служител, назначен от Русия в окупираната от Руската федерация Запорожка област, съобщи в четвъртък, че след вдигането на няколко месечната блокада първият товарен кораб е напуснал пристанището на Бердянск, не посочвайки на кораба.

Прочети още: Първи товарен кораб напусна окупираното украинско пристанище Бердянск

Украйна обвини Русия в кражба на зърно от териториите, които руските сили са завзели от началото на нейната инвазия в края на февруари. По-рано Кремъл отрече Русия да е откраднала украинско зърно.

Турското външно министерство не е отговорило на искането на Украйна относно задържането на кораба „Жибек Жолы“.

Последната информация за местоположението на плавателният съд е, че той е на котва близо до пристанище Карасу. Данните показват също, че по време на рейда си той пресича Черно море, тръгвайки от Крим. Той не е посочил Бердянск като своя дестинация през последните 48 часа, но украинската страна твърди, че началната точка на неговото пътуване е била друга – пристанище Бердянск.

Данни за последната локация на кораба I Източник: www.vesselfinder.com

По-рано този месец министърът на отбраната на Русия заяви, че украинските пристанища Бердянск и Мариупол, контролирани от руските сили, са готови да възобновят доставките на зърно.

Западните страни обвиниха Русия, че създава риск от глобален глад, като спира Украйна да изнася зърно през нейните черноморски пристанища. Москва отрича отговорността за международната хранителна криза, обвинявайки западните санкции.

Leave a reply