Първи товарен кораб напусна окупираното украинско пристанище Бердянск

0
444

Първи товарен кораб напусна окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск, съобщи местен служител, цитиран от Ройтерс. Това се случи след като Русия заяви, че пристанището е разминирано и е готово да възобнови доставките на зърно.

„След няколко месечна блокада първият товарен кораб напусна пристанище Бердянск“, написа Евгений Балицки, служител в окупираните от Русия райони на украинската Запорожка област, публикувайки информацията в Telegram.

Руските агенции ТАСС и РИА цитират Балицки, че първият товарен кораб, напуснал Бердянск, е превозвал 7000 тона зърно за „приятелски страни“.

Украйна обвини Русия в кражба на зърно от териториите, които руските сили завзеха от началото на нейната инвазия в края на февруари. Кремъл отрече Русия да е откраднала украинското зърно.

Прочети още: Какво се случи в Бердянск?

Войната заплашва да причини сериозен недостиг на храна, тъй като Русия и Украйна представляват около 30% от световния износ на пшеница.

Балицки съобщава в Telegram, че товарният кораб е защитен от руския Черноморски флот.

По-рано този месец руският министър на отбраната заяви, че украинските пристанища Бердянск и Мариупол, контролирани от руски сили, са готови да възобновят доставките на зърно.

Западните страни обвиниха Русия, че създава риск от глобален глад, като спира Украйна да изнася зърно през нейните черноморски пристанища. Москва отрича отговорността за международната продоволствена криза, като обвинява западните санкции.

Leave a reply