ВМС: Няма открити мини в българските териториални води

0
386

В български териториални води няма открити мини, съобщи командирът на военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг в щаба на флота във Варна, предаде БТА.

До момента в Черно море са открити три мини, едната от които на 26 март в Босфора. Вчера е открита мина на 12 мили източно от нос Иниада навътре в турски териториални води и е унищожена. Третата е открита в Румъния – на 40 мили източно от Констанца, също е унищожена. Мините са от типа Ям – котвена малка мина с взривно вещество 20 килограма, поясни контраадмирал Кирил Михайлов. Мините, които бяха унищожени в Босфора и пред Иниада, са били в бойно положение, а откритата в Румъния – не, тя е била с поставени предпазни чугунени капаци върху рогата й.

Потвърдиха се и нашите предположения, че евентуално, ако има плаващи мини, те ще следват повърхностното течение в западната част на Черно море, което се движи от север на юг, каза още контраадмиралът.

Това течение преминава на около 20 мили източно от Варна и на 30 мили източно от Бургас.

Командирът припомни, че вчера бяха получени два сигнала за предполагаеми открити мини. Първият сигнал е за район на около 40 мили източно от нос Галата, вторият – на около 12 мили от носа. При първия обект е установено, че това са плаващи отпадъци, а за втория сигнал, въпреки направените обследвания с вертолет, мина не е открита. Михайлов коментира, че ВМС продължава да следи внимателно какво се случва в района на военния конфликт. Системата за наблюдение на ВМС работи надеждно и периодично се извършват облитания на акваторията, така че при забелязване на съмнителни миноподобни обекти да може да се реагира своевременно и да се разузнае и потвърди дали са плаващи мини или не, а ако са такива, да бъдат взети всички мерки те да бъдат унищожени своевременно, заяви командирът.

Към този момент нямаме други сигнали за открити подобни обекти, продължаваме наблюдението и поддържането на висока готовност за действие, ако се наложи, каза контраадмиралът. Наличието на вече три потвърдени плаващи мини за съжаление показва, че войната, която се води на север от нас, по един или друг начин ни засяга пряко в морската среда, добави той.

По отношение на безопасността на корабоплаването се вземат всички необходими мерки да се продотвратят нежелани инциденти, посочи Михайлов. Командирът призова отново всички, които плават в морето, своевременно да подават сигнали, ако открият обекти, които наподобяват мина, за да могат да бъдат взети своевременно мерки.

За риболова в прибрежните участъци Михайлов посочи, че там опасността е много по-малка, заради това, че течението преминава доста по-източно от Варненския и Бургаски заливи.

Потвърденото наличие на три мини за съжаление показва, че войната, която се води на Север от нас по един или друг начин ни засяга пряко в морската среда. Но, по безопасността на корабоплаването се вземат всички необходими мерки. Призовавам всички, които плават в морето да подават сигнали, ако забележат обекти, които наподобяват мина, призова контраадмирал Михайлов.

Leave a reply