Защо спира спасителната операция след пожара на ферибота Euroferry Olympia?

0
673

Euroferry Olympia ще бъде изтеглен до пристанището в Астако, Гърция, където ще продължи издирването на десет души, които все още са в неизвестност, след като пътническият ферибот се запали миналия петък.

Euroferry Olympia, който е под италиански флаг е бил на около 10 мили северно от остров Корфу в Йонийско море, когато пожарът започна в една от трите гаражни палуби на кораба по време на редовно пътуване от Игуменица, Гърция с крайна дестинация пристанище Бриндизи в Италия.

Операторът на кораба, Grimaldi Group, съобщи, че корабът е превозвал 239 пътници и 51 членове на екипажа, заедно със 153 търговски превозни средства, като камиони и ремаркета, и 32 пътнически превозни средства по време на пожара. Много от пътниците са били шофьори на камиони.

Спасители от италианската Guardia di Finanza и гръцката брегова охрана успяха да спасят стотици хора от горящия кораб, но десет души, сред които и 7 българи, са все още в неизвестност.

В изявление, публикувано в неделя от Grimaldi Group, компанията отговори на обвиненията от гръцкия съюз на професионалните шофьори на камиони, че корабът е в лошо състояние, като уточни, че фериботът е бил подложен на пълна проверка от държавния пристанищен контрол. Посочва се също така, че са проверени включително системите за откриване на дим и противопожарни системи, а на 16 февруари такава проверка е била направена и от гръцките власти. Компанията също така заяви, че достъпът на пътници до гаражните палуби е строго забранен по време на преход, съгласно международните разпоредби за безопасност.

„Ако някой шофьор на камион реши с измама да се скрие в своя камион, това поведение е грубо нарушение на международните разпоредби и правилата на Грималди, което може да изложи на риск неговата собствена безопасност и тази на кораба“, заявиха от компанията.

Гръцката пожарна служба е поискала Euroferry Olympia да бъде изтеглен до пристанището в Астако към континенталната част на страната, тъй като възможностите за оперативни действия в открито море са изчерпани.

Според информацията корабът не може да бъде изтеглен в близост до Корфу, заради токсичността на товара. Районът на Астакос е разположен на голямо разстояние от градски център, което ще осигури безопасна работа за екипите.

Според информация на в. „Прото тема“ за изтегляне на кораба ще се необходими 30 часа, тъй като трябва да се спазва голямо отстояние от влекача и да се поддържа ниска скорост. Когато плавателният съд пристигне до Астакос, спасителната операция ще бъде подновена.

Grimaldi Group са назначили холандската компания SMIT Salvage, част от Boskalis, за операцията по спасяване.

Leave a reply