IMO и държавните органи за пристанищен контрол решиха да приемат прагматичен подход към инспектирането на кораби

0
416

Международната морска огранизация (IMO) и контролните органи за държавен пристанищен контрол съобщиха, че са решили да предприемат прагматичен подход  по отношение на инспекциите, за да подкрепят продължаването на работата на световните доставки по време на пандемията COVID-19.

Органите за държавен пристанищен контрол, които извършват инспекции на борда на кораби, за да наблюдават и прилагат спазването на международните разпоредби, подчертаха своя ангажимент за гарантиране на това, че корабоплаването продължава да търгува безопасно. Представители на 10-те органа за държавен пристанищен контрол, които покриват световните океани, се срещнаха на 8 април в онлайн видео среща със секретариата на IMO. Те съобщиха, че макар броят на физическите проверки на борда на кораби да е намалял значително, за да се защитят както служителите от държавния пристанищен контрол, така и морските лица, те продължават да работят за насочване на високорискови кораби, които може да не отговарят на изискванията.

Органите за държавен пристанищен контрол съобщават, че използват „прагматичен, практичен и гъвкав“ подход, като признават, че изключения, откази и удължаване на сертификатите са предоставени от много държави. Те се договориха за необходимостта да работят заедно за разработването на хармонизирани практики и политики, за да се осигури последователен подход в целия свят, и приветстваха координиращата роля на IMO.

Преди няколко дни бе дадено съвместно изявление, в което се посочва:

„По отношение на подпомагането на морската търговия морските държави са от първостепенно значение и могат да бъдат значително подпомогнати от индустрията. В същото време безопасността на живота в морето, опазването на морската среда и уважението на морските лица като ключови работници трябва да останат общи приоритети. „

На срещата присъстваха бреговата охрана на САЩ, Споразумението „Виня дел Мар“ и меморандумите за разбирателство относно държавния пристанищен контрол (MoUs) в Абуджа, Черно море, Карибите, Индийския океан, Средиземноморието, Париж, Рияд и Токио, както и секретариата на IMO.

Източник: www.maritime-executive.com

Leave a reply