Конференция „Сигурност в Черноморския регион“ се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, съобщиха в официалния сайт на университета.

Официалният старт на форума, който е под патронажа на Министерство на отбраната, бе даден на 14 юни 2022 г. На него присъстваха: контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС, капитан I ранг Алеку Тома – началник на Военноморската академия „Мирча чел Батран“ – Констанца, Румъния, полк. Пол Себолд – аташе по отбраната на САЩ, полк. Пьотр Грела – аташе по отбраната на Полша в Република България, полк. Адриан Енаке – аташе по отбраната на Румъния в Република България, полк. Пламен Илиев – зам.-директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, доц. Лъчезар Георгиев – директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика: Център за компетентност КВАЗАР, представители на морската индустрия – Kongsberg, и МТГ „Делфин“.

Конференцията бе открита от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Докладите, изнесени от участниците, засегнаха теми, като предизвикателствата за сигурността на черноморската среда, развитие на отбранителните способности на страните членки, необходимостта на съюзите да работят заедно върху нови стратегии за нуждите на армията, в контекста на войната в Украйна. С онлайн доклад се включи и зам.-министърът на отбраната – г-н Йордан Божилов, а капитан I ранг Кириакиди – началник на Военноморския институт към Националния университет „Одеска морска академия“, представи видеообръщение.