Американският втечнен природен газ, получен в България, се оказа по-скъп от руския. Крайната цена на втечнения природен газ от САЩ за юни за доставка до българска граница е 87,482 долара/Mwh или 82,69 евро/Mwh, съобщи в. “Труд”, цитирайки високопоставени източници от Министерството на енергетиката.

Същевременно цената на газа по договора с “Газпром експорт” за юни трябваше да бъде 74,16 евро/Mwh. Оказва се, че полученият втечнен природен газ от САЩ е с 8,53 евро/Mwh, или с 11,50% по-скъп от газа на “Газпром експорт”, който правителството на Кирил Петков отказа да плати по предложения от руснаците начин.

Първият танкер с втечнен природен газ от САЩ стигна до България през Турция. Договореният газ от САЩ “Булгаргаз” продава на турската компания “Боташ”. След това синьото гориво се разтоварва на терминал за втечнен природен газ в Турция, след което “Боташ” отново продава газа на “Булгаргаз” с доставка на газовата връзка Странджа/ Малкочлар. Причината за това е, че нямаме споразумение с Турция за транзит на газ през тяхна територия.

Плащаме с 10,5 на сто повече

Цената на газа в България, образувана с доставката на втечнен природен газ от САЩ, която беше одобрена от КЕВР за юни, е 141,36 лв./Мвч. За сравнение, ако получавахме газ по договора с “Газпром експорт”, цената за българските потребители щеше да бъде 127,71 лв./Мвч. Правителството обиколи целия свят, моли се на всички търговци и накрая докараха газ само с 11,50% по-скъп от сигурния газ по договора с “Газпром”.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Пристигна първият танкер за България с втечнен газ от САЩ

Веднага след като стана ясно, че правителството е отказало да плати за руския газ по поискания от “Газпром” начин, работодателските организации в страната поискаха компенсации за това, че ще се наложи да плащат по-скъп газ. Те поискаха компенсации, които да покрият по-високата цена на газа, в резултат на отказаните количества от “Газпром”. Такива компенсации обаче няма.

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров нови дългосрочни договори за доставка на газ не са подписани.

“До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да представят договора в КЕВР за одобрение”, заяви той.

Източник: в.Труд

 

Leave a reply