Русия започна мащабни военни учения в Балтийско море (ВИДЕО)

0
474

Русия обяви, че е започнала военноморски учения с участието на около 60 военни кораба в Балтийско море, това съобщи The Moscow Times. Тази информация идва на фона на засиленото напрежение от войната в Украйна и желанието на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО.

Министерството на отбраната на Русия заявява, че това е „планираното оперативно учение с групи от Балтийския флот“, като по техни данни в ученията ще вземат участие „около 60 надводни военни кораба, лодки и спомагателни кораби, над 40 самолета и хеликоптера, както и 2000 единици оръжие, военна и специална техника на Балтийския флот“.

От руското МО заявиха в четвъртък: „В Балтийско море и на полигоните за бойна подготовка в Калининградска област започна планирано оперативно учение с групи от Балтийския флот. Като част от учението военноморските тактически групи на Балтийския флот напуснаха своите бази и разположиха групировки на флота в определените зони“.

От министерството на отбраната допълниха, че корабите „ще изпълняват учебни задачи за охрана и отбрана на морските пътища и базите на флота“, а учението ще продължи до 19 юни.

Военноморските учения идват на фона на засиленото напрежение между Москва и НАТО, след като Швеция и Финландия подадоха своите кандидатури за присъединяване към водения от САЩ алианс, след началото на военната кампания на Русия в Украйна.

Стопкадър от официалните видеоматериали, публикувани от МО на Руската федерация

Ако тяхното членство, което в момента е блокирано от Турция, бъде одобрено, Русия ще стане единствената страна извън НАТО в Балтийско море.

В знак на подкрепа за членството на Финландия и Швеция в НАТО, началникът на щаба на САЩ генерал Марк Мили беше в Стокхолм в събота, на борда на USS Kearsage, което го направи най-големият военен кораб на САЩ, акостирал някога в Стокхолм.

Посещението му дойде, когато НАТО провежда годишни военноморски учения в Балтийско море, наречени „Балтопс 22“, които трябва да продължат до 17 юни.

Източници: www.themoscowtimes.com, www.newsweek.com, www.eng.mil.ru
Видео: www.eng.mil.ru (Министерство на отбраната на Руската федерация)

 

Leave a reply