Какво се случи в Бердянск? – Актуална информация

0
1315

След вчерашната успешна акция на украинските военноморски сили, при която беше унищожен руски десантен кораб и други два бяха повредени, в окупирания украински пристанищен град Бердянск беше публикувана по-подробна информация за случилото се.

Според BBC не са ясни подробностите какво е причинило експлозията и пожара на борда на кораба.

Бердянск, който се намира западно от обсаденото пристанище Мариупол, беше превзет четири дни след като Русия нахлу в Украйна и беше овладяно от руската армия на 27 февруари.

Русия съобщава, че е използвала пристанището като база за превоз на оборудване за своите войски.

Телевизията на руската армия приветства пристигането на „Орск“ в Бердянск миналата седмица като „епично събитие“, тъй като това беше първият руски военен кораб, акостирал там.

На кадри с дрон, заснети от репортера на руската държавна телевизия Мурад Газдиев, се вижда, че бронетранспортьори се разтоварват от Орск в пристанището. Бронираните превозни средства е трябвало да бъдат използвани за подсилване на руските войски, допълва телевизионният репортаж.

Видео, публикувано от украинския флот в социалните мрежи, показва експлозии и голям кораб, горящ на пристанището в 07:00 на 24 март /четвъртък/.

Въпреки че се твърди, че „Орск“ е бил унищожен, според съобщенията огънят се е разпространил върху други кораби, както и склад за боеприпаси и горивен терминал в пристанището.

Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр заяви пред украинската телевизия, че военните са поразили „огромна цел“, която може да носи 20 танка, 45 бронирани машини и 400 войници.

Световните медии не могат независимо да проверят и потвърдят казаното. По-рано тази седмица Газдиев, който работи в руската медия RT, съобщи, че украински ракети многократно са били насочвани и изстрелвани към пристанището Бердянск, като всяка една от тях е била прихващана от руската противовъздушна отбрана.

Бердянск е от голяма стратегическа стойност за руснаците, разположен е между Крим и обсадения град Мариупол.

Превземането на градовете Бердянск и Мелитопол е част от опитите на Русия да създаде сухопътен мост от Крим до руската граница, както и установяване на маршрут към Запорожие.

Местните жители организираха протести срещу руската окупация на Бердянск, а видео, публикувано в социалните мрежи тази седмица, показва как военните бият хора в опит да разпръснат тълпата.

Украински официални лица заявиха, че атаката срещу „Орск“ има допълнителна символична стойност, което предполага, че може да е участвал в първоначалното превземане на Крим от Русия през 2014 г., посочвайки медалите, очевидно присъдени на командира на кораба и на екипажа.

Leave a reply