139 години Висше военноморско училище

0
208

На 9 януари 2020 г. се навършват 139 години от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

На този ден Морско училище празнува своята история, сътворена от поколения български моряци, посветили живота си в служба на Отечеството и любовта към морето. История, писана с благородния и високоотговорен труд на възпитаниците на Морско училище, превърнало се във флагман на българското морско военно и гражданско образование.

В хода на времето Морско училище се утвърждава като престижен университет със своите постижения, дошли в отговор на новите съвременни предизвикателства.

Церемонията бе открита с приветствено слово от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Бяха получени поздравителни адреси от г-н Румен Радев, президент на Република България, г-н Красимир Каракачанов – министър на отбраната, генерал Андрей Боцев – началник на отбраната, и други.

По случай празника, в знак на почит и признателност, бяха положени цветя пред барелефите на изявени преподаватели на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Част от честванията бе и церемония по откриването на Морската астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и студентско общежитие Корпус 14.

Leave a reply