Защо чуждите кораби в украинските пристанища пораждат прецедент в морското право?

0
1379

Ситуацията с чуждите кораби в украински пристанища поражда прецедент в морското право. Това каза в морското предаване на Радио Варна адвокат Антон Антонов, по повод проблема с кораба „Рожен“, който е в украинското пристанище Черноморск.

„Два са нормативните документа, които са свързани със сигурността на търговските кораби и моряците. Това са Конвенцията на ООН по морско право и Международния кодекс за сигурността на корабите и пристанищните съоръжения. Международното право въобще не предвижда такава норма, защото тези документи са свързани със ситуация или санкция от крайбрежната държава, където се намира наш или друг кораб. В случая обаче имаме трета държава – Русия, която няма никаква юрисдикция върху чуждестранните търговски кораби на територията на Украйна“, коментира Антонов.

„Моряците могат да бъдат евакуирани, ако кораба бедства, но дори и да не е в бедствие, той може да стои с месеци в крайбрежната държава, особено в такава ситуация на военен конфликт. Тогава моряците може да бъдат евакуирани и изведени от страната с помощта на съответния консул. Това е най-чистият път“, каза адвокатът.

Според Антон Антонов, прецедентът с търговските кораби в украински пристанища показва, че има нужда от редакция на конвенциите, които касаят безопасността на моряците.

 

Източник: БНР

Leave a reply