IMO настоява забраната за пътуване на морски лица да отпадне

0
235

Международната морска организация (IMO) повтори призивите към правителствата и съответните национални органи от цял свят, свързани с корабоплаването, да се признаят морските лица и морския персонал за„ключови работници“, предоставящи основни услуги и следователно да бъдат освободени от национални ограничения за пътуване или придвижване.

В официално писмо, издадено на 30 март 2020 г., организацията е разпространила серия от препоръки за правителствата и съответните национални органи, предложени от широк кръг от световните индустриални асоциации, представляващи сектора на морския транспорт. Писмото  призовава правителствата да разрешат на професионалните морски лица и морския персонал да имат право да слизат от корабите на пристанищата и да преминават транзитно през тяхната територия (т.е. до летище), за да може да се позволи нормалната смяна на екипажите и репатриране на морски лица.

В писмото се повтарят предишни изказвания, направени от генералния секретар на IMO Китак Лим, който заяви, че е „изключително важно притокът на търговски услуги по море да не се прекъсва излишно.“ Той добави своето лично мнение, че морските лица са „на първа линия на това световно бедствие“ и призова за „практичен и прагматичен подход в тези необичайни времена по отношение на въпросите като смяна на екипажа, снабдяване, ремонт, проучване и сертифициране, както и лицензиране на морски лица“. Освен това генералният секретар призовава правителствата по целия свят да разработят своите политики и мерки за защита на общественото здраве и по отношение на COVID-19, без да въвеждат пречки пред корабните операциии пристанищни работи, включително придвижването на морски лица и морски персонал. Правителствата и националните органи са силно насърчавани от IMO да гарантират, че всички посещаващи търговските кораби продължават да имат достъп до места за докуване в пристанищните терминали.

В писмото генералният секретар се позова на резултата от срещата на върха на лидерите на Г-20 за COVID-19 на 26 март 2020 г., в която те се ангажираха да продължат да работят заедно за улесняване на международната търговия и да координират действията си по начини, които избягват ненужната намеса в международния трафик и търговия.

Ръководителите обещаха да „работят за осигуряване на потока на жизненоважни медицински доставки, критични селскостопански продукти и други стоки и услуги зад граница и работят за разрешаване на нарушенията в световните вериги на доставки, за подкрепа на здравето и благополучието на всички хора.“

Асоциацията на корабните мениджъри InterManager е също засегната от проблема за придвижването на екипажите. Главният секретар на организацията капитан Куба Шимански заяви пред Seatrade Maritime News, че „няма правилен подход“. Вместо това членовете на асоциацията извършват оценка на риска за всеки отделен случай, казва той, с индивидуални решения, „постигнати заедно с морските лица“.

Шимански разказва как има няколко варианта, при които екипажът „може просто да слезе от кораба“, както при смените на  фериботи и лайнери; други, например, са тези, при които корабът „може да планира смените на екипажа в удобни за целта място, където смяната на екипажа да се организира сравнително лесно“; още повече, могат да се организират „чартърни полети за по-голям брой екипажи от една националност“, както например се прави в круизната индустрия; и накрая „най-добрият вариант е да се изчака смяната на екипажа, докато корабът стигне до местоназначение, където летят редовни авиолинии.“

Генералният секретар на Международната камара на корабоплаването Гай Платен също коментира официалното писмо на IMO:

„Приветстваме положителния отговор на генералния секретар на IMO относно препоръките към индустрията, водейки се от признаването от страна на Г-20 на стойността на морския сектор в призива им да се сведат до минимум смущенията в търговските и глобалните вериги за доставки по море“, като допълни:

„Спешно имаме нужда правителствата и националните органи, свързани с корабоплаването, да координират своите усилия за осигуряване на достъп до места за докуване в пристанищата, за разработване на последователни мерки за улесняване на смените на екипажите в пристанищата, осигуряване и въвеждане на мерки за улесняване на пристанищните (и свързаните с тях) операции, както и  да се гарантира, че на територията на пристанищата са достъпни подходящи процедури за защита на здравето.“

Източници: www.imo.org
www.seatrade-maritime.com

Leave a reply