Защо Джо Байдън обвини контейнерния морски транспорт за основна причина за увеличаващата се инфлация в САЩ? (ВИДЕО)

0
732

Президентът Байдън посети пристанището на Лос Анджелис в петък, където обсъди предизвикателствата и напредъка на веригата за доставки и разгледа въпроса за нарастващата инфлация, която той нарече свой „основен икономически приоритет“.

В речта си той каза няколко думи за океанските превозвачи, които са спечелили огромни печалби по време на бума на контейнерните превози, породен от COVID-19.

Нови данни, публикувани от Бюрото по трудова статистика на САЩ в петък, показват, че индексът на потребителските цени е скочил с 8,6% през май спрямо година по-рано, надминавайки оценките за достигане на най-високата едногодишна печалба от 1981 г.

Посещението на президента Байдън идва на фона на продължаващи преговори между докерите на Западното крайбрежие, представлявани от ILWU, и корабните линии и операторите на терминали (работодателите), представлявани от Тихоокеанската морска асоциация. Това идва и един ден, след като президентът Байдън призова Конгреса да предприеме действия срещу океанските превозвачи – обвинявайки ги за увеличаването на цените на корабоплаването по време на пандемията – чрез приемане на Закона за реформа на океанското корабоплаване.

„Разбирам, че американците са разтревожени и това е така по основателна причина. Моята администрация ще продължи да прави всичко възможно, за да намали цените за американския народ. И Конгресът трябва да действа!“. Един от ключовите начини за борба с инфлацията е чрез намаляване на разходите за придвижване на стоки през веригата за доставки, каза президентът Байдън от палубата на USS Iowa в пристанището на Лос Анджелис.

Той също така благодари на крайбрежните работници за усилията им в обработката на рекордни количества товари на фона на пандемията.

„Миналата есен пристанищата по света бяха претоварени поради смущения, причинени от пандемията, така че събрахме пристанищни оператори, корабни компании и работници, за да облекчим логистиката. И в резултат на това през последните празници 97 % от всички пратки бяха доставени навреме и бяха на рафтовете на куриерските компании за Коледа. Не забравяйте, че нямаше да имаме нищо на тези рафтове. Всичко това го направихте вие“, каза президентът Байдън.

По-късно в речта си президентът Байдън повтори призива си към Конгреса да наложи удари срещу чуждестранни корабни компании и три корабни съюза, които се занимават с по-голямата част от международните контейнерни превози до и от Съединените щати.

„От време на време нещо, което научаваш, те ядосва дълбоко. Има девет големи компании за морски превози, които доставят от Азия до Съединените щати. Девет! Те образуват три консорциума. Тези компании са вдигнали цените си с цели 1000 процента. Ето защо призовах Конгреса да предприеме действия срещу чуждестранни корабни компании, които повишават цените си, докато само миналата година са реализирали печалба от 190 милиарда долара – седемкратно увеличение за една година“, каза президентът Байдън.

Срещата на борда на USS Iowa съвпадна с последния ден от срещата на върха на Северна и Южна Америка, където президентът Байдън представи своето Американско партньорство за икономически просперитет, за да стимулира икономическия растеж.

По-долу може да видите официалното видео, споделено в канала на Белия дом, по темата:

Източници: www.freightwaves.com
Видео: The White House

 

Leave a reply